Pracownia gospodarstwa domowego

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Każda sytuacja życiowa może być okazją do ćwiczenia percepcji i gromadzenia doświadczeń. Dlatego zajęcia kulinarne powinny również znaleźć miejsce w planach pracy. W trakcie jedzenia można odkryć i nazwać różne cechy i właściwości przedmiotów oraz własne upodobania.

            Pracownia gospodarstwa domowego w Środowiskowym Domu Samopomocy w Pruchniku usytuowana jest na parterze wraz z jadalnią . W pracowni tej uczestnicy pod nadzorem instruktora uczą się przygotowywać proste posiłki np: kanapki, sałatki, uczą się gotować, piec, nakrywać do stołu, podawać posiłki , robią sami zakupy, uczą się dobierać składniki oraz obsługiwać sprzęt AGD.                                                                                                                                                            W pracowni gospodarstwa domowego grupy przechodzą następujące etapy terapii: 

  • samoobsługa;                                  
  • umiejętność planowania pracy na następny dzień, lub w niektórych przypadkach na cały tydzień
  • planowanie i dokonywanie zakupów ze szczególnym naciskiem ;
  • samodzielne odnajdywanie towarów na półach sklepie;
  • przygotowanie herbaty, kawy
  • estetycznego nakrycia stołu
  • układanie naczyń w wyparzarce umiejętność jej włączenia;
  • przygotowanie różnych dań, zarówno prostych jak i bardziej skomplikowanych, np. różnych deserów, sałatek, dań obiadowych;
  • wdrażanie do zachowania higieny osobistej poprzez częste mycie rąk;
  • zachowanie właściwej relacji w grupie terapeutycznej;

Poprzez uczestnictwo w zajęciach kulinarnych uczestnicy  zdobywają doświadczenie o otaczającej rzeczywistości i lepiej rozumieją co się wokół nich dzieje. Ponadto dotykanie, mieszanie lepkich, zimnych lub ciepłych, pachnących produktów wpływa korzystnie na zachowania konsumpcyjne, tzn. chętnie zjadają różne pokarmy i można wzbogacić ich jadłospis.