Pracownia kulinarna

Głównym celem zajęć w pracowni gospodarstwa domowego jest nabywanie ,doskonalenie i podtrzymywanie umiejętności przydatnych w życiu codziennym takich jak : wybór i zakup produktów spożywczych, przygotowywanie prostych i bardziej skomplikowanych posiłków. W pracowni kulinarnej uczestnicy uczą się: - utrzymania czystości w pracowni i jadalni - zmywania naczyń ręcznie i w zmywarce - poznają sposoby parzenia kawy i herbaty -planowania menu tworzenia listy zakupów i dokonywania zakupów -wsępnej obróbki produktów spożywczych tj.mycie, obieranie i krojenie -przygotowuję posiłki na specjalne okazje takie jak urodziny święta i inne -pieczenie i dekorowanie ciast i ciasteczek -grilowanie na terenie ośrodka -przygotowywania i dekorowania kanapek -estetycznego nakrywania do stołu -kulturalnego zachowania się podczas posiłku -obsługi sprzętu AGD. -rozwijają umiejętności wzajemnej współpracy i pomocy. Zajęcia w pracowni prowadzi instruktor terapi zajęciowej Barbara Wojciechowska.